Αγγελική Ν. Παπαγαθαγγέλου
Ψυχολόγος ΑΠΘ - Ψυχοθεραπεύτρια

Παιδιών και Ενηλίκων

Τι είναι το bulling

Bullying = Φυσική βία, βρισιές, απομόνωση, κουτσομπολιά, φήμες, χειρονομίες, κλοπές και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν βλάβη σε άλλο άτομο (στα αγγλικά Bully(μπούλι) = Παλικαράς, μπράβος, νταβατζής λεξικό Michiganpress σελ. 81).

Προκαλείται, συνήθως, από κάποιον που έχει μεγαλύτερη δύναμη σε κάποιον αδύναμο. Σύμφωνα με τον Dr. Dan Olweus «ένα άτομο γίνεται θύμα του bullying, όταν εκτίθεται συνεχώς και για ικανό χρονικό διάστημα στις αρνητικές ενέργειες ενός ή περισσοτέρων ατόμων.» (Bullying at school, Dan Olweus, Blackwell Publishing 2005, First published 1993, σελ. 9)

Το Bullying έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια, το ευ ζην, αλλά και τη διάθεση των παιδιών για μάθηση. Φυσική ή λεκτική βία (έμμεση ή άμεση) είναι τα μέσα του παλικαρά. Με όποιες μορφές κι αν εκδηλώνεται η βία οι επιπτώσεις στο παιδί «θύμα» είναι αρνητικές, καταρρακώνοντας την αυτοεκτίμησή του. Τα αποτελέσματα του bullyingεκδηλώνονται άμεσα, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται χρόνια μετά. Όχι μόνο στο παιδί θύμα, αλλά και στον παλικαρά και στα υπόλοιπα παιδιά, που ενώ είναι θεατές τέτοιων περιστατικών μένουν αμέτοχα.

Είναι αυτονόητη η «υποχρέωσή» μας ως δάσκαλοι να θέτουμε κανόνες, να επιβλέπουμε την τήρησή τους και να εξασφαλίζουμετην υγιή διαβίωση των παιδιών στο σχολείο. Πολύ μεγαλύτερη «υποχρέωση» είναι η διδασκαλία αρχών όπως η αλληλεγγύη, η φιλία, η αποδοχή, ο σεβασμός.

Ως γονείς είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε με τα λόγια, αλλά πολύ περισσότερο με το παράδειγμα. Να μην αναπαράγουμε συμπεριφορές θύματος, θύτη ή αμέτοχου θεατή. Η δική μας δράση και ενεργητική στάση στη ζωή δίνει το καλύτερο μάθημα στα παιδιά.

(προσαρμοσμένο απόσπασμα από το βιβλίο «Οδηγός επιβίωσης για γονείς»)

Θανάσης Παπαναστασίου

Εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ειδικός σε θέματα αυτοπροστασίας παιδιών και ενηλίκων

Συγγραφέας του βιβλίου «Οδηγός επιβίωσης για γονείς – Πρακτικές συμβουλές για την αυτοπροστασία των παιδιών»