2860957
Ο Πανελλήνιος Α.Σ. TAE KWON DO που εδρεύει στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης έχει εντάξει μέσα στο πλαίσιο των υπηρεσιών του την ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών του.
Γράφει η Αγγελική Παπαγαθαγγέλου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., υπεύθυνη για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδικών τμημάτων του συλλόγου.
Η ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών είναι πολύ σημαντική, γιατί μέσω της διαχείρισης του άγχους, της ανάπτυξης της αυτοπεποίθησης, της καλλιέργειας του αυτοελέγχου και της αυτοσυγκέντρωσης και της ανάπτυξης εσωτερικών και εξωτερικών κινήτρων αυξάνεται η επίδοσή τους.
Η ψυχολογική αυτή υποστήριξη που είναι κατά βάση συμβουλευτική-εκπαιδευτική, και όχι ψυχοθεραπευτική, γίνεται μέσω της εκμάθησης τεχνικών και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Τέτοιες τεχνικές είναι η χαλάρωση, η διαφραγματική αναπνοή, ο θετικός εσωτερικός μονόλογος, η αξιολόγηση και η τροποποίηση αρνητικών σκέψεων και πεποιθήσεων, η νοερή απεικόνιση, ο καθορισμός στόχων, η ανάπτυξη της προσοχής, της αυτοσυγκέντρωσης και της αυτοπειθαρχίας και η ανάπτυξη της συνοχής της ομάδας, όταν πρόκειται για ομαδικά αθλήματα.
Γενικά, η συμβολή της ψυχολογικής υποστήριξης σε έναν αθλητή είναι αυτή που τον βοηθά να αξιοποιήσει όλα τα θετικά του στοιχεία για να επιτύχει το στόχο του. Είναι σημαντικό να έχει θετικά συναισθήματα, να προσανατολίζεται στη θετική διάσταση της προσπάθειάς του όσο και στην επιτυχία του ταυτόχρονα, να διαχειρίζεται τυχόν τραυματισμούς ή την ήττα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η ψυχολογική υποστήριξη όμως δεν αφορά μόνο στους ίδιους τους αθλητές, αλλά και στους προπονητές τους και στους γονείς τους, οι οποίοι καθ’ ότι σημαντικά πρόσωπα στις ζωές τους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τη στάση που χρειάζεται να έχουν προκειμένου να ενθαρρύνουν, να ενισχύσουν και να διευκολύνουν την προσπάθεια του αθλητή.
Η αθλητική ψυχολογία δεν απευθύνεται μόνο σε υψηλού επιπέδου αθλητές. Καλό είναι η ανάπτυξη των ψυχολογικών δεξιοτήτων και η εξάσκηση σε αυτές να γίνεται παράλληλα με την ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων του νέου αθλητή. Μόνο αν δοθεί αρκετός χρόνος στον αθλητή να εξασκηθεί κατάλληλα, θα µπορέσει να αναπτύξει τις ψυχολογικές δεξιότητες σε ικανοποιητικό βαθµό, ώστε η ψυχολογική προετοιµασία να έχει θετικά αποτελέσµατα στην απόδοση. Είναι προφανές ότι η εξάσκηση των ψυχολογικών δεξιοτήτων πρέπει να αρχίζει από τις µικρές ηλικίες.
Τέλος, η ψυχολογική υποστήριξη ενός αθλητή εκτός από την βοήθεια που του παρέχει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του αθλήματός του πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεση και να πετυχαίνει τη μέγιστη απόδοση ανάλογα με τις δυνατότητές του, συντελεί και στο να επιτύχει προσωπική ικανοποίηση, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ο ίδιος ως άτομο και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Ακόμη τον βοηθάει στο να επαναπροσδιορίσει σκέψεις και πεποιθήσεις για τον εαυτό του και τους άλλους , να διαχειρίζεται καλύτερα τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής και γενικά να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.
Η Αγγελική Παπαγαθαγγέλου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Ψυχοθεραπεύτρια, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί το επάγγελμά της ιδιωτικά από το 2007. Είναι ιδρύτρια του Κέντρου Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων στον Πεζόδρομο Καλαμαριάς. Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, γονείς και ζευγάρια, είναι συντονίστρια ομάδων και διοργανώνει διαλέξεις και σεμινάρια. Είναι υπεύθυνη της ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδικά τμήματα του Πανελλήνιου Α.Σ. TAE KWON DO που εδρεύει στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.
2854894