Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ), που ελέγχει ρυθμιστικά όλα τα συστήματα του οργανισμού,αποτελείται από δύο υποσυστήματα: το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΣΝΣ) και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ). Το ΣΝΣ σχετίζεται με την αντιμετώπιση κινδύνων, τη διέγερση του οργανισμού, την κατανάλωση ενεργειακών αποθεμάτων και γενικά αυξάνει τη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, εκτός από το αναπαραγωγικό,το πεπτικό και το ανοσοποιητικό των οποίων η λειτουργία εξαρτάται από το ΠΝΣ, το οποίο σχετίζεται με τη χαλάρωση και την ξεκούραση, την αναζωογόνηση , την αποθήκευση ενέργειας στον οργανισμό
κ.α. Το σημαντικό είναι ότι η δράση των δύο συστημάτων είναι ανταγωνιστική, δηλαδή όταν είναι ενεργοποιημένο το ένα σύστημα το άλλο βρίσκεται σε αναστολή και εμποδίζονται οι σημαντικές του λειτουργίες.
Όταν το ΣΝΣ είναι παρατεταμένα διεγερμένο,και δεν υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις δράσεις των δύο συστημάτων, εκλύονται οι ψυχοφυσιολογικές διαταραχές, οι οποίες εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα, αλλά η έναρξη και/ή η συντήρησή τους εξαρτάται από συναισθηματικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις ψυχοφυσιολογικές διαταραχές είναι :
– Διαταραχές ύπνου
– Κεφαλαλγίες, Κροταφογναθικό σύνδρομο
– Μυοσκελετικά (αυχενικό, λουμπάγκο, ραχιαλγίες)
– Διαταραχές μυϊκού σπασμού (νευραλγίες, μυϊκά τικ)
– Αγγειοκινητικά (ημικρανίες, Raynaud)
– Καρδιαγγειακά – Αναπνευστικά (υπέρταση, άσθμα)
– Διαταραχές πεπτικού συστήματος (ευερέθιστο έντερο, έλκος)
– Αυτοάνοσα νοσήματα (αρθρίτιδες, ψωρίαση, λεύκη, έρπης)
– Μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης)