2860617
2860615
2941520
2860616
2959659
Το Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων διοργανώνει σεμινάρια - συζητήσεις OnLine για θέματα που μας απασχολούν όλους! Κάθε Κυριακή στις 10:30πμ μέσω της σελίδας του Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων στο Facebook (click➡️ ΕΔΩ).
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Η άμεση και ξεκάθαρη επικοινωνία του γονιού με το παιδί αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των καλών σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Αυτή την καλή επικοινωνία θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε μέσα από τις συναντήσεις μας Live στο Facebook προτείνοντας απλές και καθημερινές φράσεις που είναι χρήσιμες είτε αυτούσιες είτε ως οδηγοί για το πώς να μιλάμε για κάποια θέματα στα παιδιά.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται LIVE κάθε Κυριακή (εκτός αργιών) στις 10:30 πμ μέσω της σελίδας του Κέντρου Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων στο FACEBOOK.
Έναρξη συναντήσεων : Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Λήξη συναντήσεων : Κυριακή 18 Μαΐου 2025
Τα θέματα που θα αναλυθούν αφορούν το πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το διαζύγιο, το ψέμα, την κλοπή, το θάνατο, τον αποχωρισμό, την τιμωρία, τον εκφοβισμό, την υιοθεσία, την νοσηλεία, τα χρόνια νοσήματα, τις αλλαγές στην εφηβεία, την μετανάστευση, την σημασία του να ζητάς συγγνώμη, την ομοφυλοφιλία, το δεύτερο γάμο της μαμάς ή του μπαμπά, την εγκατάλειψη του σχολείου, την υπερβολική χρήση του υπολογιστή, τον φυσικό πατέρα εκτός γάμου, το σεξ, το καινούριο μωρό και τη ζήλεια,την σεξουαλική παρενόχληση και τον ρόλο του ειδικού ψυχικής υγείας.
2959660
2941521
Διαδικτυακό Σεμινάριο "Παγίδες Ζωής"
Οι Παγίδες Zωής είναι δυσλειτουργικά πρότυπα, που έχουν διαμορφωθεί στην παιδική μας ηλικία, μέσα από τα οποία επεξεργαζόμαστε και κατανοούμε κάθε καινούρια εμπειρία. Σχετίζονται με βασανιστικά και μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην ενήλικη ζωή μας, όπως επιλογή ακατάλληλων συντρόφων, κακοποιητική συμπεριφορά, έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη ικανοποίησης στις σχέσεις, αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, θλίψη.
Οι Παγίδες Ζωής είναι οι εξής: Η παγίδα της εγκατάλειψης, της καχυποψίας/κακοποίησης, της συναισθηματικής στέρησης, της ελαττωματικότητας/ντροπής, της κοινωνικής απομόνωσης/αποξένωσης, της εξάρτησης/ανικανότητας, της ευαλωτότητας σε βλάβη/ασθένεια, της υπερβολικής εμπλοκής/ανεκπλήρωτου εαυτού, της αποτυχίας, του αυτονόητου δικαιώματος/μεγαλομανίας, του ανεπαρκή αυτοελέγχου/αυτοπειθαρχίας, της υποτακτικότητας, της αυτοθυσίας, της αναζήτησης επιδοκιμασίας/αναγνώρισης, της αρνητικότητας/απαισιοδοξίας, της συναισθηματικής αναστολής, των ανελαστικών προτύπων/υπερεπικριτικότητας, της τιμωρητικότητας.
Στο σεμινάριο αυτό
- Θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε παγίδας ζωής
- θα αναγνωρίσεις ποιες είναι οι δικές σου παγίδες ζωής και πως επηρεάζουν τη ζωή σου
- θα αναγνωρίσεις τις ρίζες των παγίδων ζωής στην παιδική σου ηλικία
- θα μάθεις τρόπους να αντιμετωπίζεις τις παγίδες σου
- θα μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα και να αλλάζεις τον τρόπο της σκέψης σου
- θα μάθεις κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας
- θα μάθεις την τεχνική της σταδιακής νευρομυικής χαλάρωσης
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν ηλεκτρονικά
- Σημειώσεις για τις παγίδες ζωής
- Τεστ για την αναγνώριση των παγίδων τους
- Τεστ για την αναγνώριση της ρίζας των παγίδων στην παιδική τους ηλικία
- Τους κανόνες επικοινωνίας
- Το ημερολόγιο δυσλειτουργικών σκέψεων
- Τις γνωστικές διαστρεβλώσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 και ώρες 18:00-21:00 μμ. Κόστος συμμετοχής 65 ευρώ.
2941522
2940586
To Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων πραγματοποιεί κάθε Δευτέρα στις 11 το πρωι δωρεάν LIVE στο FACEBOOK με θέμα «Παγίδες Ζωής».
Κάθε Δευτέρα αναφερόμαστε και σε μια διαφορετική παγίδα ζωής από τις 18 που υπάρχουν, όπως η παγίδα της συναισθηματικής στέρησης, η παγίδα της υποτακτικότητας, η παγίδα της μειονεκτικότητας κ.α.
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook
[Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων]
για να ενημερώνεστε σχετικά.
2941516
2931908
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «Διαχείριση Αρνητικών Συναισθημάτων»
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 65 ΕΥΡΩ
Εισηγήτρια: Αγγελική Παπαγαθαγγέλου, Ψυχολόγος
Το σεμινάριο αυτό – με θεωρητικό και βιωματικό μέρος – απευθύνεται σε όσους θέλουν να εκπαιδευτούν σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους, της κατάθλιψης και του θυμού. Τεχνικές χαλάρωσης, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς καθώς και εκπαίδευση στη διεκδικητική συμπεριφορά κ.α. αποτελούν το βασικό άξονα του περιεχομένου αυτού του σεμιναρίου.
Για την άσκηση στη χαλάρωση ζητείται από τους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. : 2310 384097 & 6939006702
Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
2931909
2931906
ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ 2023
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εκμάθηση διαφραγματικής αναπνοής και εξάσκηση στη νοερή απεικόνιση, την αυτογενή και την προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση και σε άλλες τεχνικές που συνήθως διδάσκονται από εξειδικευμένους ψυχολόγους σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Η χαλάρωση έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, φοβιών, αϋπνίας, ψυχοσωματικών προβλημάτων καθώς και στη θεραπεία του χρόνιου πόνου και της καθημερινής κούρασης. Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και βοηθάει στη μείωση της ανάγκης για κάπνισμα, χρήση αλκοόλ και υπερφαγία.
Το περιεχόμενο κάθε μαθήματος εστιάζει κάθε φορά σε διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης.
Τα μαθήματα διοργανώνονται από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο στο Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων.
Ζητείται από τους συμμετέχοντες να φορούν άνετα ρούχα για την άσκηση στη χαλάρωση.
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ/ μήνα
Mέρα και ώρα Διεξαγωγής: ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00-19:00
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. : 2310 384097 & 6939006702
Σε ποιους απευθύνεται
Η ομάδα απευθύνεται σε όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Οφέλη από τις Ασκήσεις Χαλάρωσης
Με τις ασκήσεις χαλάρωσης στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το παρασυμπαθητικό σύστημα και να ελαττωθεί ο συμπαθητικός τόνος, αποτέλεσμα της διέγερσης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Η χαλάρωση βοηθάει στη μείωση των ψυχοφυσιολογικών συμπτωμάτων και στην εκμάθηση του ατόμου να έχει επίγνωση των συμπτωμάτων από τα αρχικά τους στάδια και τον έλεγχο αυτών. Συγκεκριμένα, η χαλάρωση βοηθάει:
• Στην αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων καθώς και της καθημερινής κούρασης.
• Στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.
• Στην αύξηση της ανεκτικότητας στον πόνο.
• Στην ελάττωση της ανάγκης για λήψη ηρεμιστικών φαρμάκων.
• Στην αποφυγή της υπερβολικής αντίδρασης σεαγχογόνα ερεθίσματα.
• Στην ελάττωση συγκεκριμένων σωματικών συμπτωμάτων του άγχους (π.χ. πονοκέφαλοι).
• Στην αποτροπή της έναρξης άλλων διαταραχών άγχους.
• Στη μείωση της ανάγκης του ατόμου να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ ή να τρώει πολύ.
• Στο να μπορεί το άτομο να αντιμετωπίζει αγχωτικές καταστάσεις αντί να τις αποφύγει.
• Αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης.
• Χαλάρωση σφιγμένων ομάδων μυών.
• Μείωση νευρικότητας.
• Μείωση του πόνου.
• Μεγιστοποίηση της δυνατότητας αυτo-ίασης του οργανισμού.
• Εξισορρόπηση και εναρμόνιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
• Αύξηση των επιδόσεων του ατόμου.
2931907
2931900
ΝΕΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2023
Το Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλικών διοργανώνει μικρές ομάδες παιδιών, για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας 5 – 8 ετών και για παιδιά σχολικής ηλικίας 8 – 11 ετών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ικανοτήτων και δυνατοτήτων του κάθε παιδιού ξεχωριστά.
Συντονίστρια: Παπαγαθαγγέλου Αγγελική, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Ομάδα πρώτης σχολικής ηλικίας 5 – 8 ετών
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-11:00 πμ
Ομάδα σχολικής ηλικίας 8 – 11 ετών
ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00-12:00 μμ
Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες και η διάρκεια είναι 1 ώρα.
Οι ομάδες παιδιών διαρκούν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο και είναι ανοιχτές σε νέα μέλη καθ’ όλη τη διάρκειά τους. Πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά στο Κέντρο Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων. Κάθε συνάντηση διαπραγματεύεται ένα προκαθορισμένο θέμα, όπως φιλία, επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, φροντίδα εαυτού, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, υπευθυνότητας, προσαρμογή στο σχολείο κ.α. Οι ομάδες παιδιών παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον που επιτρέπει και ενθαρρύνει την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, την κοινωνικοποίηση και την αυτογνωσία με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων του κάθε παιδιού.
Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ / μήνα.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. : 2310 384097 & 6939006702
Οφέλη από την ομαδική διαδικασία
Η ομαδική διαδικασία επιτρέπει και ενθαρρύνει την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, την αυτογνωσία, την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση μέσα σε ένα ασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον.
Πώς λειτουργούν οι ομάδες παιδιών
Οι ομάδες λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 1 ώρα. Η έναρξή τους ορίζεται αρχές Οκτώβρη και ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου. Οι ομάδες λαμβάνουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά και είναι ανοιχτές σε νέα μέλη καθ’όλη τη διάρκειά τους. Ο μέγιστος αριθμός παιδιών είναι 12 ανά ομάδα.
Κάθε συνάντηση είναι αναπόφευκτα διαφορετική από την άλλη λόγω της εναλλαγής των θεματικών ενοτήτων που κάθε φορά επεξεργάζεται η ομάδα και που κάθε φορά προκαθορίζονται από τον συντονιστή ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών που συμμετέχουν, αλλά και λόγω της ίδιας της φύσης της ομάδας που εξαιτίας της διαφορετικής σύστασής της κάθε φορά διαμορφώνει και ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, περιορισμός όσον αφορά στη διάρκεια που ένα παιδί μπορεί να είναι ενταγμένο σε μία τέτοια ομάδα.
Στόχοι των ομάδων
• Να αναπτύξουν τα παιδιά θετικούς τρόπους επικοινωνίας.
• Να μάθουν να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος, θλίψη, ζήλεια κ.α.
• Να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να διεκδικούν.
• Να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους.
• Να ενισχύσουν τον αυτοέλεγχο, την αυτοδιαχείριση και την αυτοπειθαρχία τους.
• Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
• Να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
• Να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.
• Να εξασκηθούν στη δημιουργία φιλικών / κοινωνικών σχέσεων.
• Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
• Να γνωρίσουν τον εαυτό τους – προαγωγή αυτογνωσίας.
• Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να επεξεργαστούν τη διαφορετικότητα των άλλων.
• Να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
• Να επεξεργαστούν θέματα της ηλικιακής τους ομάδας με συνομιλήκους.
• Να δοκιμάσουν τα όριά τους μέσα σε ένα πλαίσιο με δομή, κανόνες και στόχους.
• Να βελτιώσουν το επίπεδο ανοχής στη ματαίωση.
• Να επεξεργαστούν θέματα αποχωρισμού και απώλειας.
• Να αυξήσουν το σεβασμό τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στους άλλους.
• Να μάθουν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς.
• Να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους.
• Να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα.
• Να αναπτύξουν ένα πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης.
• Να ενισχύσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας.
• Να εκπαιδευτούν στην επίλυση προβλημάτων.
Θέματα που διαπραγματεύονται οι ομάδες
Κάθε συνάντηση διαπραγματεύεται ένα διαφορετικό θέμα / θεματική ενότητα. Τα θέματα προκαθορίζονται πάντα από τον συντονιστή ανάλογα με το ηλικιακό πλαίσιο και τις εκάστοτε ανάγκες των παιδιών μιας ομάδας.
Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα είναι τα εξής:
• Συναισθήματα ( λύπη, χαρά, θυμός, ζήλεια, φόβος, αγάπη κ.α.)
• Συναναστροφή με τους άλλους
• Φιλία – κάνοντας νέους φίλους
• Σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια
• Προσαρμογή στο σχολείο
• Επικοινωνία
• Διαφορετικότητα
• Bulling (εκφοβισμός)
• Φροντίδα εαυτού (διατροφή, αυτοπροστασία κ.α.)
• Αποχωρισμός αγαπημένων προσώπων
• Υπεράσπιση του εαυτού
Πώς δουλεύουν οι ομάδες – Ποια είναι η διαδικασία
Τα θέματα αναπτύσσονται μέσα από δημιουργικές, αλλά και διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως ομαδικό παιχνίδι, παιχνίδια γνωριμίας, εξοικείωσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης, εικαστική έκφραση, ζωγραφιές, παραμύθια, αλλά και μέσω συζήτησης, θεατρικού παιχνιδιού, κατασκευών, ψυχοκινητικών ασκήσεων.
Στην ομάδα όλη η διαδικασία περιλαμβάνει δραστηριότητες και παιχνίδια που είναι κάθε φορά προαποφασισμένα από τον συντονιστή, σχετικά με το θέμα της συνάντησης και ειδικά σχεδιασμένα ανάλογα με τη δυναμική και τις ανάγκες των παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα.
Ποια είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα παιδί μπορεί να ενταχθεί σε μία ομάδα;
Μπορεί οποιοδήποτε παιδί να ενταχθεί σε μία τέτοια ομάδα, είτε έχει δυσκολίες είτε όχι. Το πλαίσιο των ομάδων είναι θεραπευτικό και ψυχοεκπαιδευτικό. Η μόνη προϋπόθεση είναι το παιδί να πληρεί το ηλικιακό όριο της ομάδας στην οποία θα ενταχθεί.
Να σημειωθεί ότι παρόλο που το πλαίσιο μιας ομάδας μπορεί να είναι θεραπευτικό δεν υποκαθιστά την ατομική ή οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή τη συμβουλευτική γονέων που σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη. Έτσι, λοιπόν, η ατομική ψυχοθεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις παιδιών παραμένει σημαντική και απαραίτητη ακόμη κι αν το παιδί συμμετέχει στην ομάδα.
2854894